De Kudde

Het Fjordenpaard vindt zijn oorsprong in Noorwegen, waar het reeds sinds honderden jaren zuiver wordt gefokt in de bergketens, aan de westelijke kust. De naam van dit ras ontleent zich aan de diepe kustinhammen waar dit gebied uit bestaat (de fjorden). Dit ras betreft één van de drie inheemse paardenrassen van Noorwegen en is één van de oudste en zuiverste rassen ter wereld. In Noorwegen gebruikte men deze paarden vooral om hout uit moeilijk begaanbare bossen te slepen of als lastdier voor het transport van goederen/personen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de vraag naar een goedkoop en sterk landbouwpaard. Ze zochten werkwillige en sterke paarden die goedkoop waren in onderhoud. Deze eigenschappen bezit dit ras allemaal. In de herfst van 1954 werden 50 merries als proef uit Denemarken gehaald om de geschiktheid van dit paard te kunnen testen. De boeren die meewerkten aan deze proef waren bijzonder enthousiast. Hierna is men in Nederland gaan fokken met dit paard.

De Fjordenkudde waar mee gewerkt wordt tijdens de EAC sessie (zie foto hierboven) staat 24/7 buiten en zijn zeer goed in balans. Deze kudde bestaande uit één familie. De dames zijn; werkwillig, kalm, intelligent en soms een tikje eigenwijs. Hun karakter en verbinding maakt deze kudde uniek om mee te mogen werken tijdens de sessie.

Let op: Paarden houden van mensen en van eten. Daarom is het handig goed je zakken te controleren voordat je naar een coach sessie komt. De eigenaar voedt ze afdoende. Een koekje, appel, wortel of andere snoepjes zijn overbodig. De eigenaar van de kudde heeft toestemming gegeven om met de paarden te mogen werken conform de EAC methodiek.

De kudde staat in het Máximapark te Utrecht op privé terrein. Meer informatie hierover zie 'Locatie'.